Ohjelmistointegraatio tarkoittaa erillisten sovellusten ja järjestelmien yhdistämistä. Integraation ansiosta yrityksen toiminnanohjausjärjestelmä voi esimerkiksi hakea osoitetietoja asiakkuudenhallintasovelluksesta tai yrityksen tuotesuunnitteluohjelma voi hakea osien saatavuustietoja varastonhallintajärjestelmästä.
Me olemme koonneet sinulle sopivan tietopaketin integraatioista, joka vastaa kysymyksiin, mitä se tarkoittaa, miten se kannattaa toteuttaa ja mitä sillä voidaan saavuttaa?
Integraatiot ovat tavallinen osa melkein mitä tahansa modernia tietojärjestelmäprojektia. Verrattain pienilläkin organisaatioilla on yleensä useampia tietojärjestelmiä käytössä, mistä seuraa tarve kehittää ja ylläpitää integraatioita yrityksen hallussa olevan datan eheyden (esim. oikeellisuuden ja ajantasaisuuden) varmistamiseksi. Suurilla organisaatioilla tarve on vielä korostuneempi. On siis tärkeää ottaa mahdolliset integraatiokehitystarpeet huomioon jo aikaisessa vaiheessa projektia.
Case 1
Kansainvälinen asiakas halusi automatisoida tuotantoaan vähentääkseen operaattoreiden työtä. Suunnittelimme ja toteutimme backend-palvelut, joita käytetään tuotannon laitteilta. Automaatio aloitettiin yhdeltä laitteelta ja tällä hetkellä suurin osa tuotannon laitteista on automatisoitu.
Palaute tuotannon operaattoreilta ja asiakkaalta on ollut positiivista.
Case 2
Asiakas perusti uuden tehtaan, johon asennettiin IT-järjestelmät ja integraatioprosessit. Vastasimme integraatiojärjestelmän asennuksesta ja käyttöönotosta sekä olimme mukana integraatioprosessien kehityksessä ja testauksessa. Projektin yhteydessä ajanmukaistettiin integraatiojärjestelmän versio ja testattiin olemassa olevat prosessit.
Kehittäjän näkökulmasta integraatioiden parissa työskentelemisessä korostuvat vuorovaikutustaidot ja aloitteellisuus. Tekninen ratkaisu itsessäänkin voi olla haastava toteuttaa, mutta tyypillisesti aikaa vievin ongelma integraatiokehityksessä on selvittää eri sidosryhmiltä (liiketoiminta, eri tietojärjestelmien omistajat ja ylläpitäjät, jne.), mitä dataa oikeastaan halutaan siirtää, missä muodossa ja minne. Prosessiin liittyy väistämättä verrattain suuri määrä ihmisiä monilta erikoisaloilta, minkä vuoksi keskinäisen ymmärryksen löytäminen vie aikaa.
IBM App Connect Enterprise
Oracle SOA Suite
ServiceMix / Camel
BizTalk
Mule ESB
IBM MQ
Jboss + XML / XSL
REST/SOAP-services
JMS
Monessa isossa yrityksessä ja yhteisössä on tällä hetkellä tilanne, että ns. sisäisiin järjestelmien välisiin integraatioihin on toimiva ratkaisu, esim. integraatioalusta, mikropalvelut tai point-to-point integraatioita. Pilviratkaisuja on otettu enemmän ja enemmän käyttöön, mutta pilvisovellusten keskinäisiin integraatioihin ja pilvijärjestelmien ja sisäisten järjestelmien välisiin integraatioihin ei ole optimaalista yhtä ratkaisua.
Autamme asiakkaitamme valitsemaan sopivan pilvi-integraatiovälineen. Valinnassa otamme huomioon mm. asiakkaan teknologiastrategian ja -linjaukset, käytössä olevat teknologiat ja ohjelmistot, integraatioiden määrä, tiedonsiirron volyymi, skaalautumistarpeet, saatavuusvaatimukset, virhesietoisuusvaatimukset, tiedonsuojausvaatimukset ja kustannusrakenne ja -rajoitukset.
Yksi hyvä tapa varmistaa pilvi-integraatioiden teknologiavalinnan sopivuus on tehdä käytännön PoC-hanke (proof-of-concept). Hankkeeseen kannattaa valita mahdollisimman todenmukainen liiketoimintatapaus ja todelliset järjestelmät, jotka hankkeessa integroidaan valitulla välineellä. Samalla varmistetaan välineen vastaavuus tarpeisiin ja vaatimuksiin ja selvitetään vastaukset mahdollisiin avoimiin kysymyksiin.
Yleensä integraatioprojektit lähtevät liikkeelle siten, että asiakkaalla on kaksi järjestelmää tai useampi järjestelmä, joiden välillä data tulee saada liikkumaan automaattisesti. Toteutusvaihtoehtoja on yksinkertaistaen kaksi. Integraation voi toteuttaa joko ns. point-to-point-integraatioina, jolloin järjestelmät keskustelevat suoraan keskenään tai keskitettynä mallina, jossa hyödynnetään integraatioalustaa, jonka kautta kaikki integraatiot kulkevat.
Määrittelemme projektissa ensin lähdejärjestelmä(t), kohdejärjestelmä(t) ja liikuteltavan datan. Sen jälkeen suunnitelemme, millä tavalla dataa kuuluu käsitellä; esim. rajapinnat, teknologiat, tiedonsiirron formaatti, mahdollisen ajastuksen ajankohdat, datan muunnokset/köyhdytykset/rikastamiset, virheidenhallinta ja muut oleelliset asiat, jotka vaikuttavat kyseiseen integraatioon. Suunnittelun jälkeen toteutamme, testaamme, dokumentoimme ja otamme integraation käyttöön. Käyttöönoton yhteydessä teemme tiedonsiirron tarvittaville tahoille, kuten esimerkiksi ylläpidosta ja tuesta vastaavalle organisaatiolle.
Lähetät viestin toimarillemme Teemulle, joka tietää asiakkuuksista eniten.