Tyhjä pöytä ei pelota – uutta yritysohjelmistoa kehittämässä

Artikkelin lukuaika

3 min

SaaS team picture

Uuden SaaS-tiimin jäsenistä kaikilla on taustaa yrittäjyydessä, mikä auttaa tuotekehitysprojektissa eteenpäin.

Kuvassa Iidaliisa Pardalin (vas.), Mirva Piippo, Jouni Ipatti ja Markus Sukoinen.

Kokosimme vuoden vaihteessa tiimin, jonka tavoitteena on luoda uusi, verkosta ostettava, maailmanlaajuinen yritysohjelmisto. Haastavaa tavoitetta olemme lähteneet taklaamaan pelimaailmasta tutuilla metodeilla: ketterällä tiimillä, jolle on annettu paljon vapautta ja vastuuta, sekä toimintamallilla, joka kyseenalaistaa koko ajan kehitettävän tuotteen elinkelpoisuuden.

Tuotekehitys lähti liikkeelle tammikuussa, kun kokoonnuimme koko henkilöstön voimin ideoimaan tuoteaihioita. Uusi SaaS-tiimi, johon kuka vaan atr-softereista oli saanut hakea mukaan, kävi läpi lähes 300 syntynyttä idea-aihiota ja valitsi reilu kymmenen ideaa jatkokehitettäväksi.

Globaali heti kättelyssä

”Tavoitteenamme on löytää tuoteidea, jolle on olemassa asiakasryhmä, joka on todistetusti siitä valmis maksamaan. Asiakasryhmän on myös oltava maailmanlaajuisesti tarpeeksi suuri, jotta investointi maksaa itsensä takaisin ja luo uutta kivijalkaa liiketoimintaamme”, avaa tiimiä vetävä kehitysjohtaja Mirva Piippo.

Jotta voimme hyödyntää olemassaolevaa ymmärrystämme B2B-liiketoiminnasta rajasimme tuoteideoiden kohderyhmäksi yritysasiakkaat.

”Visio, jonka olemme henkilöstön kanssa yhdessä määritelleet, on, että ihmiset ympäri maailman rakastavat sekä meitä että ohjelmistotuotteitamme. Meille on tärkeää, että asiakkaamme saavat hyötyä kehittämistämme järjestelmistä ja että voimme tuoda rahaa maailmalta Suomeen.”

Jo nyt neljäsosa liikevaihdostamme tulee tuoteliiketoiminnasta, pääasiassa Suomen rajojen ulkopuolelta.

Monta lähtöä

Start up -maailman nyrkkisääntö, jonka mukaan 90 % yrityksistä epäonnistuu, koskee toki tätäkin hanketta. Ideoiden kehittelyn ohella keskeinen kyky onnistumiselle onkin lopulta epäonnistumiseen päätyvien ajatusten tunnistus ja torppaus, nopeasti. Mitä varhaisemmassa vaiheessa tuoteidean heikkoudet nousevat esiin, sitä enemmän aikaa säästyy lupaavampien aihioiden edistämiseen.

Toistaiseksi ideoita on seulottu tiimin ja yrityksen omin voimin. Kun saavutetaan piste, jossa koko henkilöstämme uskoo tuotteeseen, on aika siirtää tuomarointitehtävä potentiaalisille asiakkaille. 

Mukaan AI-kultaryntäykseen

Tekoäly kehittyy tällä hetkellä räjähdysmäistä tahtia. Tekoälyn kehittyessä laajenee myös mahdollisten käyttökohteiden määrä; sovellukset, jotka vielä vuosi sitten vaikuttivat hyvin työläiltä tai lähes mahdottomilta toteuttaa, ovatkin äkisti toteutettavissa. Lähitulevaisuudessa tultaneenkin näkemään tekoälyä hyödyntävien sovellusten aalto, johon mekin olemme lähtemässä tuotteellamme mukaan. 

”Ketterä SaaS-tiimi tarjoaa mahdollisuuden testata käytäntöjä ja työkaluja, joita on vaikeampi mahduttaa asiakasprojekteihin, joita teemme pääasiassa suuryrityksille. Näitä oppeja voimme sitten jalkauttaa myös muihin ohjelmistokehitysprojekteihin”, Mirva avaa.

Pitkäjänteistä työtä

Tiimin työ on luonteeltaan kokeilevaa, mutta siihen on sitouduttu pitkäjänteisesti. Mahdollisuudet verkosta ostettavilla, helposti käyttöönotettavilla ohjelmistoilla ovat suuret.

Kuukausi- tai vuosiveloitukseen perustuvien SaaS-ohjelmistotuotteiden markkina kasvaa maailmalla 15 prosentin vuosivauhtia ja vastaa jo nyt kooltaan globaalia musiikkiteollisuutta.

”SaaS-ohjelmistot ratkaisevat tulevaisuudessa suurimman osan isojenkin yritysten ja organisaatioiden perusjärjestelmätarpeista. Yksittäiselle yritykselle kehitetyt uniikit liiketoimintajärjestelmät puolestaan keskittyvät jatkossa rakentamaan kilpailuetua.”

Markkinointijohtaja