Prosessien tehostaminen VAKin kasvun taustalla

Artikkelin lukuaika

5 min

”CUSTOMTOOLS hakee toiminnanohjausjärjestelmästä tietoja sekä palauttaa suunnitteluohjelmasta syntynyttä informaatiota takaisin.”

VAK-konserni on perävaunujen ja eristettyjen kuormatilojen valmistajana Suomen markkinajohtaja. Vuonna 1972 perustetun yrityksen Varsinais-Suomen Vahdolla sijaitseva elementtitehdas on Pohjoismaiden suurin. VAK on neljässäkymmenessä vuodessa kasvanut 500 henkeä työllistäväksi moderniksi kuljetuskalustoyritykseksi, joka aktiivisesti kehittää prosessejaan.

Tuotteet asiakkaan tarpeiden mukaan

Lähes kaikki VAKin tuotteet tehdään asiakkaan yksilöllisten vaatimusten mukaisesti. Eri toimialat ja käyttötarkoitukset sanelevat tuotteen äärimittojen lisäksi tyypin ja varustelun: tehdäänkö umpi- vai sivuovellinen kori, normaali vai välitasorakenne korille, tarvitaanko kylmälaitteita, mikä on kuljetettava tuote jne. Vaihtelua tuotteen koon ja varustelun suhteen on valtavasti ja jokainen toimitus on uniikki. Laadukkaiden tuotteiden tehokas tuotanto vaatii tilaus-, suunnittelu- ja tuotantovaiheilta nopeutta ja virheettömyyttä – varsinkin, kun huomioidaan, että VAK toimittaa asiakkailleen satoja tuotteita vuodessa.

Myyntikonfiguraattori määrittelee tuotteen ja laskee omakustannushinnan

Apuna tuotteen rakentamisessa asiakkaan toiveiden mukaiseksi VAK käyttää myynti- ja tuotekonfiguraattoreita. Myyntikonfiguraattori on sovellus, jonka sisältämän pohjamallin päälle syötetään tuotteen halutut ulko- ja sisämitat, tarvike- ja materiaalivaatimukset, lisäosat jne. Annettujen vaatimusten perusteella konfiguraattori spesifioi tuotteen, hinnoittelee sen ja tuottaa tiedot tarjouksen pohjaksi.  Samalla se estää toteutuskelvottomien tuotteiden suunnittelun: myyntikonfiguraattorille on etukäteen määritelty mahdolliset osayhdistelmät mittatietoineen, jolloin se osaa toimia älykkäästi, eikä esimerkiksi anna sijoittaa metrin levyistä kylmäkonetta puolen metrin tilaan. Kun tuote on saatu halutunlaiseksi, konfiguraattori lähettää kaikki tarvittavat tiedot työkohtaiseen tallennustilaan.

Tuotekonfiguraattori tekee 3D-mallin

Kun asiakas on hyväksynyt tarjouksen ja tehnyt tilauksen, generoidaan tuotekonfiguraattorilla valmistusrakenteita valmistusdokumentteineen. Esimerkiksi seinien, lattian, katon, ovisarjojen ja rungon rakenteet voidaan teettää tuotekonfiguraattorilla ja siirtää tietyn työtilauksen valmistusrakenteeksi ja materiaalitarpeiksi. Konfiguraattoreiden avulla suunnitelutyön kapasiteetti saadaan hyödynnettyä moninkertaisesti manuaaliseen suunnitteluun verrattuna.

Dokumentinhallintajärjestelmä yhdistää tiedot

Myynti- ja tuotekonfiguraattorit on integroitu toiminnanohjausjärjestelmän (ERP) lisäksi dokumentinhallintajärjestelmän (DMS, document management system) kanssa. ATR Softin alusta saakka VAKille rakentama selainpohjainen dokumentinhallintajärjestelmä kerää eri järjestelmistä työkohtaiset tiedot ja tekee nappia painamalla Word-tarjousdokumenttipohjan, johon on valmiiksi haettu asiakkaan tietojen lisäksi uuden tuotteen mitat, osat sekä alustavat hintatiedot. Myyjä voi viimeistellä tarjousdokumentin ja lähettää sen asiakkaalle lähes välittömästi.

Tarjouksen lisäksi dokumentinhallintajärjestelmä tuottaa pyydettäessä tilausvahvistuksen asiakkaalle lähetettäväksi. Samaten se osaa koostaa hakemistaan tiedoista työmääräyksen ja työohjeet tuotannon käyttöön. Dokumentinhallintajärjestelmä voi sisältää myös käännöstietoja, jolloin tiedoista saadaan luotua helposti esimerkiksi englanninkieliset dokumentit.

Dokumentinhallintajärjestelmä pitää tiedot ajan tasalla

Dokumentinhallintajärjestelmä tallentaa dokumentit sovituilla nimillä sovittuihin paikkoihin. Jos tietoihin tulee muutoksia, kirjataan muutokset vain yhteen paikkaan, mistä eri järjestelmät hakevat aina ajantasaiset tiedot. Dokumentinhallinnan ansiosta tietoja ei tarvitse käsin kopioida järjestelmästä toiseen eikä huolehtia, että muutokset tulee tehtyä ajallaan kaikkiin työhön liittyviin dokumentteihin. Lopputulos näkyy työn nopeutumisena ja virheiden vähentymisenä.

CUSTOMTOOLS on suunnittelijan assistentti

VAKin tuotteiden osien rakenteita ja tuotekokonaisuuksia suunnitellaan SOLIDWORKS-nimisellä 3D-suunnitteluohjelmalla. Suunnittelijan apuna on ATR Softin valmistama CUSTOMTOOLS-lisäosa, joka nopeuttaa suunnittelijan työtä ja vähentää virheitä automatisoimalla manuaalisesti tehtäviä toimintoja. Se esimerkiksi generoi suunnitteludokumentista piirustus-PDF-tiedostot kokoonpanoa varten, tuottaa DXF-muotoiset piirustukset laserleikkuria varten sekä huolehtii suunnitteluohjelmalla syntyvien tiedostojen järjestelmällisestä nimeämisestä ja oikeasta tallennuspaikasta. CUSTOMTOOLS myös sekä hakee toiminnanohjausjärjestelmästä tietoja että palauttaa suunnitteluohjelmasta syntynyttä informaatiota takaisin.

Integraatio tuo tiedot niitä tarvitseville

ATR Soft on integroinut VAKin myynti- ja tuotekonfiguraattorit, dokumentinhallintajärjestelmän, 3D-suunnitteluohjelman ja toiminnanohjausjärjestelmän keskustelemaan keskenään. Integroinnin ansiosta tuotteisiin ja yksittäisiin töihin liittyvät tiedot, piirustukset ja muut dokumentit näkyvät toiminnanohjausjärjestelmän kautta ajantasaisina kaikille asianosaisille. Integraatiot mahdollistavat myös esimerkiksi tarjous-, 3D-suunnittelu- ja varastotietojen perusteella tehtävät raaka-aineiden sekä alihankkijoilta ostettavien osien tilausehdotukset.

Yhteistyö ERP-toimittajien kanssa koituu kaikkien eduksi

ATR Softille on vuosien mittaan syntynyt läheiset suhteet useisiin toiminnanohjausjärjestelmiä toimittaviin yrityksiin. VAKin ERP-toimittajalta saatiinkin arvokasta tietoa integrointien toteuttamisen avuksi. Yhteinen asiakaskin hyötyy yhteistyöstä, kun mahdolliset ongelmat kyetään ratkomaan nopeasti järjestelmätoimittajien kesken.

VAK jatkaa kehityksen kärjessä

VAK on vuosien mittaan kasvanut huomattavasti henkilöstömäärältään ja liikevaihdoltaan. Kasvun takana on määrätietoinen kehitystyö kohti yhä tehokkaampia prosesseja ja laadukkaampia tuotteita. VAKin perävaunut, korit ja laitteet edustavatkin alansa huippua ja ovat kysyttyjä kaikkialla Pohjoismaissa.

ATR Soft tekee työtä toimintojen virtaviivaistamisessa ja digitalisoimisessa monien eri toimialojen yritysten kanssa. Haluatko sinäkin nopeuttaa työnkulkua ja vähentää virheitä? Ota yhteyttä, niin katsotaan, voisimmeko olla avuksi!

Myyntipäällikkö, CUSTOMTOOLS