Näin digitalisointi helpotti Meyerin työntekijöiden elämää

Artikkelin lukuaika

3 min

”Saatetaan pelätä, että digitalisointi ja automatisointi vievät työt. Meyerin digitaalinen viikonlopputyölupajärjestelmä kuitenkin osoittaa esimerkillään, että koneet voivat ottaa tehdäkseen ihmistä turhauttavia töitä.”

Meyer Turku on yksi maailman johtavista risteilyalusten rakentajista. Se on erikoistunut monimutkaisiin ja ympäristöystävällisiin risteilyaluksiin, matkustaja-autolauttoihin sekä erikoisaluksiin.

ATR Soft toteutti Meyerille järjestelmän, joka tehostaa viikonlopun työskentelyyn oikeuttavien lupien käsittelyä telakka-alueella. Järjestelmän avulla kyseisten lupien hakeminen, käsittely ja hyväksyminen sekä kulkuoikeuksien määrittely on digitalisoitu, mikä helpottaa ja nopeuttaa huomattavasti lupaprosessia ja työntekijöiden kulkua telakalla.

Jonotusta töihin

Normaalin työajan ulkopuolella tehtävään työn tekemiseen ja telakka-alueelle pääsyyn pitää hakea erikseen lupa. Mikäli asianmukaista lupaa ei portille tultaessa löydy, ei telakka-alueelle ole asiaa. Aiemmin portille tulevan henkilön tietoja verrattiin paperille tulostetun työlupalistan tietoihin. Jos töihin oli esimerkiksi ison tilauksen johdosta tulossa erityisen paljon ihmisiä, lupien tarkastus vei aikaa ja työntekijät joutuivat odottamaan töihinsä pääsemistä.

Kilpailutus

Meyer halusi muutoksen tilanteeseen ja kilpailutti yrityksiä, joiden joukosta valitsi ATR Softin toteuttamaan viikonlopputyölupajärjestelmänsä digitalisoimisen. Ennen kuin vuosi oli kulunut, uusi järjestelmä oli jo Meyerillä tuotantokäytössä.

Digitaalinen järjestelmä käyttöön

Digitaalisessa viikonlopputyölupajärjestelmässä alaisilleen työlupaa hakeva esimies kirjautuu selainpohjaiseen ohjelmaan ja hakee lupaa tietyille henkilöille tietyksi ajankohdaksi. Hän voi myös hyödyntää aiempia työntekijälistoja ja kopioida niistä henkilöitä hakemukseen. Järjestelmä on integroitu Meyerin lähdejärjestelmiin, joista henkilöiden nimet ja tiedot haetaan. Kun hakemus on tehty, se ohjautuu kyseisestä alueesta vastaavan henkilön hyväksyttäväksi.

Järjestelmän avulla pystytään tarkistamaan henkilöiden pääsyoikeudet haettaville alueille. Hyväksyntäpäätöksen jälkeen järjestelmä kirjaa tiedot tietokantaan.

Kun työntekijä saapuu telakka-alueelle, porttihallintaan integroitu järjestelmä lukee henkilön kulkukortin ja katsoo tietokannasta, onko hänellä lupa olla alueella. Jos on, portti työpaikalle aukeaa.

Tyytyväisiä käyttäjiä

Uuden järjestelmän myötä viikonlopputyölupien hakeminen on helpottunut. Lupien myöntäminenkin on muuttunut nopeammaksi ja mielekkäämmäksi, kun ohjelma tarkastaa automaattisesti yksittäisten työntekijöiden perustiedot ja kulkuoikeudet ja ilmoittaa, mikäli niissä on huomauttamista. Vartijat kiittelevät, kun enää ei tarvitse selata pitkiä paperilistoja eikä selvittää epäselvästi kirjattuja tapauksia puhelimitse. Ja työntekijät – he pääsevät töihinsä ajallaan ja ilman jonottamista.

ATR Soft ja Meyer Turku yhteistyössä

Uusi viikonlopputyölupajärjestelmä tehtiin yhteistyössä Meyerin it-osaston kanssa, joka vastasi määrittelyistä ja vaatimustenhallinnasta. Ohjelmiston ydinsuunnittelun lisäksi ATR Soft vastasi järjestelmän käytettävyydestä – seikasta, johon kiinnitettiin erityistä huomiota, koska tiedettiin, että käyttäjiä on paljon ja että he ovat työtehtäviltään ja taustoiltaan hyvin erilaisia. Myös EU:n uusi tietosuoja-asetus on huomioitu järjestelmässä: kukin käyttäjä pääsee katsomaan vain niiden ihmisten niitä tietoja, joihin hänellä on oikeus.

Digitalisaatio parantaa työelämän laatua

Saatetaan pelätä, että digitalisointi ja automatisointi vievät työt. Meyerin digitaalinen viikonlopputyölupajärjestelmä kuitenkin osoittaa esimerkillään, että koneet voivat ottaa tehdäkseen ihmistä turhauttavia töitä ja vapauttaa tekemään asioita, joissa tarvitaan juuri ihmisen ainutlaatuisia kykyjä.

Kiinnostaako mahdollisuus tehostaa toimintaa? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!

Toimitusjohtaja