Integraatio-osaamista Turun IT-opiskelijoille

Artikkelin lukuaika

4 min

Turun AMK:n tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat Nina Teräspuro (vas.), Mikko Kallio, Mikko Jokipuu, Aleksi Järvimäki ja Jon Carne pureutuvat tänä syksynä terveysteknologiaprojektin opintojaksolla integraatioihin.

Opintojakson aikana opiskelijat saavat kosketusta teknologioihin IRIS, HTTP, HL7, JS, Async JS, REST, JS fetch API, React ja GIT.

Sote-tehtävien järjestäminen siirtyy kunnilta valtion rahoittamille hyvinvointialueille ensi vuoden alussa. Se luo suuren tarpeen erillisten sovellusten ja järjestelmien yhdistämiselle. Samalla kasvaa kysyntä uusille integraatio-osaajille.

Tarjosimme Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoille mahdollisuuden suunnitella ja koodata käyttöliittymän meidän kehittämään porttijärjestelmään, jossa integraatioasiantuntija voi varata uudelle integraatiolleen oman portin IRIS for Health -integraatioalustasta. Kehitystä varten IRIS on kontitettu Azure-pilveen ja rajapintoihin hyödynnetään Azuren API managementtia.

Kysyimme tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi opiskelevalta Mikko Kalliolta, miten ryhmätyönä suoritettava opintojakso on startannut.

Mitä opiskelet ja miten pitkällä olet opinnoissasi?

“Opiskelen tieto- ja viestintätekniikkaa kolmatta vuotta, osaamispolkuni on terveysteknologia. Tarkoitus on siis valmistua keväällä 2024 tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi, jolla on vahva terveydenhuollon toimialatuntemus. Saatan kyllä valmistua vähän etuajassakin, opintopisteitä on kertynyt aika mukavaan tahtiin.”

Miksi ilmoittauduit kurssille?

“Terveysteknologiaprojekti-opintojakso kuuluu meillä pakollisiin suoritettaviin. Opintojakson alussa meille esiteltiin pintapuolisesti viisi projektia, joista saimme valita mieleisen. Aivan kaikki eivät toivomiinsa projekteihin päässeet, mutta me olimme onnekkaita.

ATR Softin projektissa ryhmäämme kiinnosti haastavuus sekä toimeksiantajan maineikkuus alalla. Yhtään ei haitannut sekään, että tiesimme ATR:n olleen mukana vastaavassa oppilaitosyhteistyössä aiemminkin. Lisäksi projekti vaikutti selvästi oikealta työltä, eli tarjolla oli mahdollisuus päästä suoraan kosketukseen työelämän kanssa.”

Mitä kurssi on tähän mennessä antanut?

“Tähän mennessä olemme saaneet aitiopaikan sovelluskehityksen todellisuuteen. Myös oppimista on tapahtunut melkoisesti pienessä ajassa. Intersystemsin IRIS for Health -intensiivikoulutus oli raskas, mutta äärimmäisen arvokas – saimmehan kokeneen kouluttajan johdolla melko kattavan katsauksen terveydenhuollon järjestelmien integraatioon.”

Miten haastavalta kurssi on tuntunut?

“Projekti on tuntunut juuri sopivan haastavalta, vaikka toki paikoin tuntuukin, että ollaan siellä sopivan haastavuuden ylärajan tuntumassa. Ehdottoman hyvä kokonaisuus tämä on. Haastavuushan tarkoittaa mahdollisuutta oppia paljon.

Olemme myös saaneet paljon tukea ATR:n Iiro Viuhkolta. Hän selvästi ymmärtää, että monet asiat ovat meille uusia ja kommunikaatio on alusta asti toiminut molempiin suuntiin. Tässä haluan kiittää myös toimitusjohtaja Teemu Tasantoa, hänkin vaikutti suuresti ensitapaamisellamme syntyneeseen hyvään henkeen.

Meillä on siis alusta alkaen ollut tervetullut olo. Tällaisessa ilmapiirissä on hyvä ottaa isommatkin haasteet vastaan.”

Miten kurssin suorittaminen ryhmätyönä sujuu?

“Meillä on työryhmässä erittäin hyvä henki. En voi osoittaa riittävästi kiitosta tähänastisesta yhteistyöstä. Meillä on sopiva sekoitus osaamista eri osa-alueilta ja jokainen pääsee loistamaan oman lajinsa puitteissa.

Monesta haasteesta on jo selvitty, ja vaikka pientä jännitystä tulevien tehtävien suhteen onkin ilmassa, uskon, että selviämme mallikkaasti. Tähän luottamukseeni vaikuttaa myös ATR:ltä saatu tuki. Ilmapiiri on alusta asti ollut opiskelijoita ymmärtävä.

Meiltä siis odotetaan paljon, muttei missään nimessä liikaa. Koko ajan on myös toistettu sitä, että saamme kysyä, jos on kysyttävää. Tämä avoin suhtautuminen on ollut meille suureksi avuksi, ollaanhan tässä monella tavalla matkalla uusissa maisemissa.”

Mitä odotat loppukurssilta?

”Henkilökohtaisesti odotan loppukurssilta sitä, että pääsen sukeltamaan syvemmälle Reactin maailmaan. Uuden oppiminen on aina palkitsevaa ja tässä projektissa saadaan lisäksi näkyvää aikaiseksi.

Työryhmän puolesta odotan tietenkin projektin valmistumista, tai ainakin sitä loppusuoraa, jossa enää viimeistellään pääosin toimivaa tuotetta. Siinä kohtaa olemme kulkeneet jo pitkän matkan, ja saaneet toivon mukaan huomata, että pärjäsimme vähän pelottavaltakin vaikuttaneessa projektissa.”

Oletko tyytyväinen, että valitsit tämän projektin?

”Olen ehdottoman tyytyväinen valitsemaamme projektiin. Kiinnostava ja aito työ, huolehtiva toimeksiantaja – kaikki on kunnossa. Emme olisi voineet saada parempaa tilaisuutta oppimiseen.

Voin vain toivoa, että lopputulos on tilaajan toiveiden mukainen. Ja onhan se, mehän saamme ohjausta koko ajan!”

Markkinointijohtaja