Sovelluksen hitaus kielii teknisestä velasta

Artikkelin lukuaika

2 min

Joskus ohjelmistomaailmassa ajateltiin, että valmistunut sovellus on kuin rauta-aura; kerran valmiiksi taottu ja aina yhtä hyvä käyttää. Alati kehittyvä ohjelmistoala on kuitenkin saanut meidät kaikki huomaamaan, kuinka huonosti tämä pitää paikkansa.

Ylläpitopalvelu. Vielä 5 vuotta sitten minulle tuosta sanasta tuttua oli vain sen loppuosa, pitopalvelu, ja sekin vain asiakkaana.

Ensimmäiset 5 vuotta ohjelmistoalalla ovat kuitenkin tehneet tuon sanan merkityksen minulle enemmän kuin melko selväksi. Olen nimittäin viettänyt yli puolet ajasta usean eri ohjelmistotuotteen ylläpitotiimin jäsenenä, ja viimeisimpänä myös vetäjänä.

Joskus ohjelmistomaailmassa ajateltiin, että valmistunut sovellus on kuin rauta-aura; kerran valmiiksi taottu ja aina yhtä hyvä käyttää. Alati kehittyvä ohjelmistoala on kuitenkin saanut meidät kaikki huomaamaan, kuinka huonosti tämä pitää paikkansa.

Valmistuneelle sovellukselle alkaa hyvin nopeasti kertymään teknistä velkaa. Jos tätä velkaa ei aktiivisesti hoideta, organisaatiolle tärkeä sovellus saattaa muuttua haavoittuvaksi melko nopeastikin.

Teknistä velkaa voi alkaa kertyä sovellukselle hyvin monella eri tasolla. Sitä voi tulla ohjelmistokoodiin, sovelluksen apukirjastoihin, sovelluskehykseen ja käytetyn ohjelmistokielen versioon. Tätä listaa voisi jatkaa pidemmällekin, palvelimiin ja niiden osiin ja itse käyttäjän valitsemaan selainversioon saakka.

Ylläpito kulkee käsi kädessä ohjelmiston käytettävyyden ja turvallisuuden kanssa

Ylläpitotiimin tehtävänä on varmistaa, että sovellukset pysyvät käytettävinä ja turvallisina. Olemme vuosien saatossa mm.

  • päivittäneet sovelluksien kirjautumistapaa turvallisempaan (esim. suomi.fi).
  • vaihtaneet käytetyn ohjelmointikielen version uudempaan tehden samalla tarvittavat muutokset koodiin ja apukirjastoversioihin.
  • rakentaneet arkistointitoiminnon, joka pitää sovelluksen nopeana.
  • siirtäneet koko tuotteen toimimaan Azure-pilvipalvelussa.

Asiakkaidemme kanssa yhdessä suunnitellut muutokset sovelluksen toimintoihin ovat tuoneet joihinkin sovelluksiin vuosia lisää hyvää aktiivista käyttöaikaa. Toteutettujen integraatioiden avulla on puolestaan saatu vähennettyä käsin tehtäviä tiedon kopiointeja järjestelmien välillä.

Käytämmekin palvelustamme termiä kehitys- ja ylläpitopalvelu, koska haluamme ylläpidon lisäksi auttaa asiakkaitamme kehittämään sovellusten toimintaa enemmän tämän päivän tarpeita vastaavaksi.

Onko organisaatiosi sovellus käynyt hitaaksi tai muuten olet huomannut, että sitä pitää päivittää tai kehittää? Varaa aika toimarimme Teemun kalenterista ja kerro tilanteestanne. Autamme mielellämme.

Kehitys- ja ylläpitotiimin vetäjä