Kesätyönä etätyö – näin sujui etäkesä ATR Softilla

Artikkelin lukuaika

5 min

”Meille laaditut esitykset ja dokumentit vastasivat hyvin kaikkiin alkuhämmennyksen herättämiin kysymyksiin. Saimme juuri sopivasti aikaa itsenäiseen ihmettelyyn ja heti alusta alkaen korostettiin, että tyhmiä kysymyksiä ei ole.”

Päätin heti vuoden alussa, että nyt on aika hakea tosissaan koulutustani vastaavaa työpaikkaa. Opiskelin tuolloin neljättä vuotta tietotekniikkaa Turun yliopistossa. Laitoin CV:n kuntoon, tein LinkedIn-profiilin ja aloin käydä läpi Turusta löytyviä mahdollisuuksia. Huomasin, että pari tuttua oli töissä ATR Softilla. Tuo yritys oli minulle entuudestaan täysin tuntematon, joten suuntasin heti yrityksen nettisivuille ja luin sen tarjoamista mahdollisuuksista. Sivuilta löytyy osio, jossa on lueteltu vaihtoehtoja työskentelyyn opintojen ohjella. Hyvin pian olin jo laatinut ja lähettänyt työhakemuksen. Helmikuun alussa pääsin haastatteluun ja pari viikkoa sen jälkeen sain tietää, että minut oli valittu kesätyöntekijäksi.

Vapaamuotoinen tutustuminen työkavereihin alkoi jo maaliskuussa, kun meidät kesätyöntekijätkin kutsuttiin saunailtaan. Oli erittäin positiivinen yllätys, että meidät toivotettiin tervetulleeksi työyhteisöön jo niin aikaisessa vaiheessa. Muihinkin kevään tapahtumiin, muun muassa ATR Softin 20-vuotisjuhliin, olimme jo saaneet kutsut, mutta ne jouduttiin koronan vuoksi siirtämään.

Kesästä tuli hyvin erilainen kuin oli alun perin ajateltu. Itse projektit eivät muuttuneet mihinkään, mutta etätyön vaatimat järjestelyt vaativat hieman erikoisemman lähtöasetelman. Meitä kesätyöntekijöitä oli toukokuun alussa viisi: kolme kehittäjäharjoittelijaa, yksi myyntiharjoittelija ja yksi kehittäjä, joka oli ollut ATR Softilla jo edellisenäkin kesänä. Myöhemmin kesällä mukaan liittyi vielä yksi raportointiharjoittelija.

Ensimmäisenä työpäivänä meille tuotiin koteihin kaikki tarvittavat välineet: kannettava tietokone, vastamelukuulokkeet, lisänäyttö, näppäimistö ja hiiri. Saimme rauhassa asettaa koneet paikoilleen, minkä jälkeen alkoi tutustuminen yrityksen toimintaan. Perehdytysvaihe oli järjestetty oikein hyvin poikkeustilanteesta huolimatta. Meille laaditut esitykset ja dokumentit vastasivat hyvin kaikkiin alkuhämmennyksen herättämiin kysymyksiin. Saimme juuri sopivasti aikaa itsenäiseen ihmettelyyn ja heti alusta alkaen korostettiin, että tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Rento ilmapiiri oli välittynyt jo maaliskuisesta saunaillasta, mutta nyt se konkretisoitui myös työn merkeissä. Otimme heti tavaksi pitää kesäporukalla vähintään kerran viikossa kahvihetken, jonka aikana voi vaihtaa kuulumisia ja jutella jostain muusta kuin työasioista. Esihenkilömme piti meille myös säännöllisesti retrotapaamisia, joissa käytiin läpi muun muassa opittuja asioita ja hyväksi havaittuja työskentelytapoja.

Projekteja web-sovelluksista tapahtuman suunnitteluun

Ensimmäiseksi projektiksemme saimme yrityksen sisäisen tuntikirjaussovelluksen parantelun. Kyseinen sovellus on tehty Javalla, joka oli meille harjoittelijoille ennestään tuttu ohjelmointikieli. Kokeneemmat kehittäjät opastivat meille kehitysympäristön pystytyksen ja esittelivät lähdekoodin rakenteen pääpiirteittäin. Pienen ja vähän suuremmankin pyörittelyn jälkeen aloimme pikkuhiljaa ymmärtää, miten toivotut muutokset voisi toteuttaa käytännössä. Sitten vain rohkeasti koodaamaan. Erityisesti tässä ensimmäisessä projektissa meitä rohkaistiin tiiviiseen yhteistyöhön. Ratkaisimme monta ongelmaa yhdessä käyttämällä apuna Microsoft Teamsiä ja sen näytönjako-ominaisuutta. Tekemisen edetessä mukaan tuli nopeasti onnistumisen tunteet ja ylpeys omista aikaansaannoksista, kun aloimme saada positiivista palautetta tekemistämme muutoksista ja lisäyksistä.

Ensimmäisen kuukauden jälkeen saimme jo valita, alkaisimmeko kehittää mobiilisovellusta tuntikirjaukseen vai siirtyisimmekö toiseen projektiin. Valitsin kahden muun kesätyöntekijän kanssa mobiilisovelluksen kehityksen. Tuossa projektissa saimme täyden vapauden valita käytettävät tekniikat web-pohjaisen mobiilisovelluksen toteutukseen. Pienen vertailun jälkeen totesimme, että Angular on sopivin ohjelmistokehys tarpeisiimme. Opiskelimme Angularia sen verran, että saimme toteutettua prototyyppisovelluksen, jota voi testauttaa oikeilla käyttäjillä. Saimme samalla arvokasta kokemusta ohjelmistoprojektin alkuvaiheista, joihin sisältyy muun muassa käyttäjien tarpeiden kartoitus käyttötapausten perusteella.

Mobiilisovellus jäi toistaiseksi prototyypin tasolle, sillä loppukesästä apuamme tarvittiin olemassa olevan tuotteen web-käyttöliittymän luonnissa. Tuon projektin aloitimme tekemällä Adobe XD:llä mallit käyttöliittymälle. Mallit helpottavat koodaustyötä huomattavasti, kun tietää jo valmiiksi, miltä valmiin tuotteen tulisi näyttää visuaalisesti. Tällä kertaa toteutuskehyksenä toimii Vue.js, joka on hyvin samankaltainen Angularin kanssa. Aikaisempi Angularin opiskelu siis auttoi pääsemään sisälle Vue.js:n maailmaan.

Kesän projektit eivät rajoittuneet vain ohjelmistosuunnitteluun ja -kehitykseen. Saimme mahdollisuuden osallistua myös tapahtuman suunnitteluun. Minä otin vastuulleni toimia tapahtumapaikkatiimin vetäjänä. Valitettavasti tämäkin tapahtuma siirtyi syksyltä ensi vuoteen. Toivottavasti saadaan se toteutettua silloin. Onpahan nyt enemmän aikaa suunnitella.

Hyvillä eväillä kohti uusia kokemuksia

Olen erittäin kiitollinen siitä, miten laajan kokemuksen ATR Soft on onnistunut minulle tarjoamaan tämän kesän aikana. Sain heti alusta asti kokea sen vapauden ja vastuun tasapainon, jolla saadaan aikaan suuria tuloksia sen enempää stressaamatta. Poikkeustilanteesta huolimatta kommunikaatio sujui ongelmitta ja vieraammiltakin työkavereilta uskalsi pyytää apua tarvittaessa.

Meistä kesätyöntekijöistä kolme jatkaa osa-aikaisena nyt kesän jälkeen. Olen nyt itse tehnyt ensimmäiset pari viikkoa osa-aikaisena ja voin sanoa, että ainakin itselleni pari työpäivää viikossa tuo mukavan virkistävää vaihtelua opiskelun ohelle. Onhan se hieman outoa, että etätyö on muodostunut minulle normaaliksi työskentelytavaksi. Ehkä sinne toimistollekin päästään vielä joskus, kun vaan muistetaan pestä niitä käsiä.