Projektina pilviteknologioiden kehittäminen – näin sujui kesä ATR Softilla

Artikkelin lukuaika

3 min

”Kokonaisuus oli suuri ja kätemme vapaat, mikä toi tietysti mukanaan myös paljon vastuuta. Apua oli kuitenkin aina tarjolla, ja pääsimme nopeasti vauhtiin pilvipalvelun suunnittelussa.”

Syksy lähestyy ja päivät pikkuhiljaa lyhentyvät, joten on hyvä aika miettiä vähän mennyttä kesää. Minulle kesän merkittävin asia ehdottomasti oli työskentely ATR Softilla, mistä aion tässä blogikirjoituksessa teille kertoa. Palataan siis vielä toukokuuhun 2019, jolloin aloitin ensimmäiset kesätyöt oman alan hommissa.

Suunnitteluvaiheessa vastuuta ja vapaat kädet

Huhtikuussa viimeistelin vielä tietojenkäsittelytieteen kandidaatinopintojani, ja siitä olikin hyvä siirtyä vappurientojen kautta töihin heti 2.5. Minuun oltiin oltu jo aikaisemmin yhteydessä kesäprojektiin liittyen, joten tiesin jo jotain mitä odottaa; tulisimme neljän kesätyöntekijän voimin kehittämään jonkinlaista pilviversiota jo valmiista tuotteesta.

Pilviteknologiat eivät olleet meille vielä entuudestaan tuttuja, joten ensimmäiset päivät kuluivatkin työkavereihin ja tarvittaviin teknologioihin tutustumisella. Missään vaiheessa ei ollut kiukkuista pomoa hengittämässä niskaan, vaan saimme alusta asti itse tehdä päätöksiä mm. projektissa käytettävien teknologioiden suhteen. Kokonaisuus oli suuri ja kätemme vapaat, mikä toi tietysti mukanaan myös paljon vastuuta. Apua oli kuitenkin aina tarjolla, ja pääsimme nopeasti vauhtiin pilvipalvelun suunnittelussa.

Koodia ja kesäjuhlia

Suunnittelun jälkeen siirrytään luonnollisesti itse toteutukseen. Jotta nykyinen tuote saataisiin yhteensopivaksi pilvi-infrastruktuurin kanssa, pitäisi ohjelmakoodia muokata ja päivittää sieltä sun täältä. Ei siis muuta kuin koodia naputtelemaan! Koska ohjelmistossa käytetyt teknologiat olivat meille jälleen kerran uusia tuttavuuksia, sisältyi tähän vaiheeseen myös paljon uuden opettelua. 

Kesäkuun rullatessa eteenpäin Stack Overflow:n selailu väheni hiljalleen, ja koodia alkoi syntyä nopeammin. Myös alussa kaoottiselta vaikuttanut koodikanta alkoi selkeytyä rivi kerrallaan. Tässä vaiheessa mainittakoon, ettei ATR Softilla tarvinnut suinkaan istua koko kesää yksin omassa toimistotuolissa, vaan tarjolla oli myös virkistävää vapaa-ajan toimintaa, kuten jalkapalloa, kesäjuhlaa ja CTF-haasteiden ratkomista porukalla. En itse osallistunut kesäjuhliin, mutta ainakin toisen kesäharjoittelijan mukaan ”siellä oli hauskaa, ja tarjolla oli hyvää ruokaa”.

Kun lomakausi alkoi, lähti lomalle myös iso osa meitä opastaneista veteraaneista. Silloin olimme vähän aikaa epävarmoja siitä, mihin suuntaan meidän tulisi lähteä projektia viemään. Lähdimme lopulta toteuttamaan sellaisia ominaisuuksia, joista oli ennen lomia ollut puhetta, mutta mitä ei oltu lyöty vielä täysin lukkoon. Valintamme osoittautui hyväksi päätökseksi.

Osaamisen jakaminen muille ATR Softereille

Ihmisten palailtua lomilta meitä pyydettiin pitämään halukkaille lyhyt koulutus pilvipalveluihin liittyvistä teknologioista, joita olimme oppineet kesän aikana. Opittuja asioita oli paljon, mutta onnistuimme pitämään koulutuksen sisällön kohtuullisena. Yllätyimme osallistujien määrästä, ja lopulta pidimmekin koulutuksen kolmessa erässä, jotta kaikki halukkaat pääsivät mukaan.

Kesä ATR Softilla oli opettavainen kokemus, ja käytännönläheinen tekeminen täydensi mukavasti koulussa opittua teoriaa. Meistä kesätyöntekijöistä kolme jatkaa työskentelyä ATR Softilla myös kesän jälkeen. Minä päätin nyt keskittyä maisterivaiheen opintoihin, mutta ovi on auki siinä kohtaa, kun se minulle sopii.

Tämän artikkelin on kirjoittanut kesätyöntekijämme Patrick T.